UK eVisa, ny mangelliste og regelendringer fra juli 2025

Storbritannia lanserer store innvandringsreformer i juli 2025, med alt fra digitale visum, oppdaterte kvalifiseringsruter og en ny liste over mangelyrker.

UK eVisa, ny mangelliste og regelendringer fra juli 2025 featured image

Storbritannia går over til eVisas

Den 15. juli 2025 innførte Storbritannia eVisa, som i praksis erstatter fysiske klistremerker for søkere av arbeids- og studievisum. Fremover vil søkere som får visum, motta elektroniske visum via e-post eller andre nettbaserte plattformer. Dermed trenger de ikke å legge igjen passet sitt på visumsøknadssenteret når de søker.

«… etter at de har sendt inn biometriske data, vil de beholde passet sitt og motta visumopplysningene sine elektronisk via e-post eller via en nettkonto», bemerker UKVI i en uttalelse. «Fra 15. juli 2025 vil enkelte kunder som søker om å jobbe eller studere i Storbritannia, ikke lenger få en vignett i passet sitt.»

Samlet sett markerer dette grepet begynnelsen på innenriksdepartementets initiativ for å digitalisere innvandringen fullt ut innen 2026. UK Visas and Immigration (UKVI) har bemerket at dette vil gjøre prosessen smidigere og redusere forsinkelser.

For øyeblikket påvirker endringen kun arbeids- og studievisum. Familier og innehavere av besøksvisum kan derfor fortsette å bruke sine fysiske britiske visumvignetter. Men de kan forvente ytterligere digitalisering tidlig i 2026.

Endringer i innvandringsreglene

Fra og med 16. juli innførte Storbritannia regelendringer i henhold til Statement of Changes HC 836. Disse endringene påvirker særlig innvandringsrutinene for lang oppholdstid, familieinnvandring og privatlivet.

Blant annet gir privatlivet nå bosetting etter fem år, ikke ti, for søkere som har fått innvilget tillatelse etter juni 2022. Søkere til EU Settlement Scheme (EUSS) trenger nå 30 måneders opphold i løpet av en periode på 60 måneder.

I mellomtiden er det gjort endringer i ordningen med elektronisk reisetillatelse (ETA) som gjelder for Creative Worker-ruter. Dermed må også reisende som reiser inn via Irland, nå overholde ETA-reglene.

Poeter og bloggere på britisk mangelliste

Storbritannia har overraskende nok oppdatert sin liste over mangelyrker. Den nye listen omfatter blant annet likestillingsansvarlige, forfattere, poeter, bloggere og oversettere. Alle er nå kvalifisert for visum som faglært arbeidstaker frem til desember 2026.

Tidligere fokuserte listen på sektorer som helse, bygg og anlegg og ingeniørfag. Nå ønsker regjeringen å anerkjenne kulturelle og kreative bidrag til økonomien.

Det er likevel ikke alle som støtter beslutningen. Kritikerne mener for eksempel at de nye rollene utvanner formålet med mangellisten. En YouGov-undersøkelse fra 2025 viste dessuten at 62 % av britene er for strengere innvandringsgrenser.

Strengere tilsyn for Storbritannia

Ifølge offisielle tall vil nettomigrasjonen i Storbritannia nå 431 000 i 2024. Som følge av dette innførte regjeringen endringer i innvandringsreglene for å redusere presset og skape større klarhet.

For sponsorer er det avgjørende å oppdatere HR-prosedyrene for digitale visum. I mellomtiden må søkere spore kvalifiseringskriterier basert på søknadsdatoen, ikke vedtaket.

Juridiske rådgivere bør i tillegg følge med på oppdateringer frem til slutten av juli, ettersom innenriksdepartementet vil vurdere effekten av overgangen før utvidelsen.

Hva blir det neste?

Samlet sett markerer disse reformene et viktig skritt i retning av en digitalisert og fokusert innvandringspolitikk i Storbritannia. Men for å lykkes med utrullingen er vi avhengig av brukertilpasning og strømlinjeformet kommunikasjon.

Storbritannia strammer altså inn reglene, samtidig som de utvider mulighetene på spesifikke områder. Derfor må både søkere og sponsorer være oppmerksomme på utviklingen i regelverket gjennom hele 2025.

Foto av Bruno MartinsUnsplash

Relaterte artikler

Nyhetsbrev

logo

UK ETA Office tilbyr flerspråklig informasjon om innreise til Storbritannia. Det er uavhengig og ikke tilknyttet den britiske regjeringen.


Alle rettigheter forbeholdt. UK ETA OFFICE 2025©