ETA i Storbritannia og Den europeiske union: Hva EU-borgere trenger å vite

EU-borgere som skal besøke Storbritannia, må nå søke om britisk ETA. Finn ut hvem som trenger det, hvordan du søker og hva du kan forvente.

ETA i Storbritannia og Den europeiske union: Hva EU-borgere trenger å vite featured image

Innledning

Mye har endret seg når det gjelder reiser mellom Storbritannia og EU etter brexit. For eksempel har Storbritannia lansert sin elektroniske reisetillatelse (ETA).

Hvis du er EU-borger og planlegger en reise til Storbritannia, er dette den rette artikkelen for deg. I denne veiledningen tar vi deg gjennom viktig informasjon om ETA i Storbritannia – fra hvem som bør få det, hvordan du søker og hvilke konsekvenser det har for reisen.

Hva er ETA i Storbritannia?

UK ETA er en digital reisetillatelse for besøkende som reiser inn i Storbritannia uten visum. Formålet er å forbedre grensesikkerheten og effektivisere innreise for korttidsbesøkende.

I likhet med USAs ESTA eller EUs kommende ETIAS, forhåndssjekker det reisende før ankomst. ETA-systemet sjekker også for sikkerhetsrisikoer og verifiserer at den reisende er kvalifisert for innreise. Alt i alt er dette en del av Storbritannias bredere strategi for modernisering av grensene etter brexit.

Når søkeren har fått ETA-godkjenningen, kobles den elektronisk til passet. Flyselskapets personale eller grensepersonell kan derfor nekte ombordstigning eller innreise for reisende uten godkjent ETA.

Storbritannia innfører systemet trinnvis, og begynner med enkelte land. Dette omfatter allerede de fleste borgere uten visum, inkludert EU-borgere.

ETA og EU i Storbritannia

Innbyggere fra EU er nå omfattet av Storbritannias krav om ETA. Dette gjelder for reisende som kommer på besøk i forbindelse med turisme, forretninger, korte studier eller transitt.

Hvis du skal reise inn i Storbritannia i mindre enn seks måneder og ikke trenger visum, trenger du en ETA. Dette gjelder de fleste EU-medlemsland, med unntak av der det finnes særordninger.

For å gjøre det klart: Du trenger ikke en ETA fra Storbritannia hvis du:

  • Har britisk visum
  • Er britisk eller irsk statsborger
  • Er lovlig bosatt i Storbritannia med gyldig oppholdstillatelse

ETA erstatter heller ikke visum for dem som trenger det i henhold til gjeldende regler.

Hvordan EU-borgere kan søke

Det går raskt å søke om ETA i Storbritannia, og alt gjøres på nettet. Her er hva EU-borgere kan forvente:

Trinn 1: Besøk EVS plattform.

Trinn 2: Last opp et passbilde.

Den må ha en vanlig, lys bakgrunn uten skygger eller gjenstander bak deg.

Trinn 3: Last opp en skanning eller et bilde av siden med passinformasjon.

Sørg for at hele siden med passbildet er innenfor rammen, inkludert de to linjene med tall og bokstaver nederst. I tillegg må passet være gyldig i minst seks måneder ved inn- og utreise fra Storbritannia.

Trinn 4: Oppgi personopplysningene dine:

  • Kontaktinformasjon
  • Hjemmeadresse
  • Informasjon om ansettelse
  • Informasjon om statsborgerskap
  • Eventuell kriminell bakgrunn

Sørg for at informasjonen du oppgir, stemmer overens med det som står i passet ditt.

Trinn 5: Gå gjennom og bekreft informasjonen i søknaden din.

Vanligvis kan du betale ved hjelp av egnede elektroniske betalingsmetoder.

Trinn 6: Betal søknadsavgiften.

Trinn 7: Motta din ETA i Storbritannia.

Deretter vil du motta en e-post med avgjørelsen, og ETA vil bli knyttet til passet ditt digitalt.

Når ETA-en din er godkjent, er den gyldig for flere besøk i løpet av en toårsperiode – eller til passet ditt utløper.

Sørg for at passet ditt er gyldig under hele oppholdet. ETA er gyldig i to år eller til passet ditt utløper.

I tillegg trenger du ikke å skrive ut noe, ettersom ETA er automatisk knyttet til passet ditt. Grensebetjentene skanner det ved ankomst.

Feil i søknaden kan dessuten forsinke godkjenningen. Dobbeltsjekk navn, passnummer og datoer før du sender inn søknaden.

Er du klar til å søke om ETA via EVS? Klikk på knappen for å komme i gang.

Søk nå

Konsekvenser for EU-borgeres reisevirksomhet

ETA i Storbritannia påvirker hvordan EU-borgere planlegger reiser til Storbritannia. Derfor må du søke før du går om bord på fly, ferge eller Eurostar til Storbritannia. Husk at grensevaktene kan sjekke ETA-en din elektronisk før du kommer til passkontrollen.

I tillegg betyr denne endringen ekstra forberedelser for korte besøk. Du kan derfor ikke ta spontane helgeturer til Storbritannia uten å søke på forhånd. Det forhindrer imidlertid ikke reiser – det formaliserer bare kontrollen før innreise.

Den gode nyheten er at det er billigere og enklere enn å søke om visum. Men hvis du går glipp av dette trinnet, kan du bli nektet ombordstigning. Sørg derfor for å søke tidlig og få bekreftelse på godkjenning før avreise.

ETA gir heller ikke rett til arbeid eller langtidsopphold. Hvis du skal bli i mer enn seks måneder, trenger du fortsatt et ordentlig britisk visum.

Bilaterale avtaler eller unntak

De fleste EU-landene er omfattet av ETA-ordningen, men det finnes noen unntak. Irland er for eksempel en del av Common Travel Area (CTA), og er ikke berørt av dette. Irske borgere trenger derfor ikke et britisk ETA, og de forventer at denne avtalen vil fortsette.

For andre EU-land finnes det for øyeblikket ingen omfattende unntak. Fremtidige bilaterale forhandlinger kan imidlertid justere kravene eller tillate strømlinjeformede søknader.

I mellomtiden har Storbritannia antydet at de vil skreddersy reiseordninger med nære europeiske partnere. Inntil videre må du likevel gå ut fra at ETA gjelder, med mindre noe annet er tydelig angitt.

Forbereder deg på å reise til Storbritannia

Hvis du er EU-borger og planlegger en reise til Storbritannia, er ETA nå et viktig skritt. Det er raskt, rimelig og stort sett problemfritt – men hvis du hopper over det, kan det ødelegge planene dine.

Sett det derfor på reisesjekklisten sammen med pass og bestillinger. Søk tidlig, spesielt i ferier eller travle sesonger, for å unngå stress. For rask og pålitelig ETA-behandling, besøk EVS.

Dette nye systemet endrer dessuten hvordan Europa og Storbritannia samhandler – men det stenger ingen dører. Hold deg informert, følg reglene og nyt besøket ditt.

Ofte stilte spørsmål

Trenger alle EU-borgere en ETA fra Storbritannia?

Ja, med mindre du er irsk statsborger eller har oppholdstillatelse i Storbritannia. ETA er påkrevd for korte besøk på under seks måneder.

Finnes det europeiske land utenfor EU som trenger en ETA fra Storbritannia?

Ja. Disse inkluderer Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Sveits og Vatikanstaten.

Hvor lang tid tar det å få godkjenning?

De fleste søknader blir godkjent innen 72 timer. Noen kan imidlertid ta lengre tid, så vær tidlig ute med søknaden.

Kan jeg søke om ETA ved ankomst?

Nei. ETA må være godkjent før du reiser til Storbritannia.

Trenger barn en egen ETA?

Ja. Alle reisende, uansett alder, må ha en individuell ETA.

Er ETA gyldig for flere reiser?

Dette er ikke endelig avklart av britiske myndigheter. Forvent én ETA per besøk inntil annet er bekreftet.

Hvis jeg har dobbelt statsborgerskap og britisk pass, kan jeg bruke ett pass for ETA i Storbritannia og et annet for innreise?

Nei, fordi ETA er knyttet til ett pass. Du må derfor bruke det samme dokumentet for reise- og immigrasjonskontroller.

Jeg har dobbelt statsborgerskap. Kan jeg søke om ETA med det andre passet mitt hvis det britiske passet mitt er utløpt?

Ja. Men det er bedre å fornye det britiske passet ditt. Husk at bruk av et annet pass kan kreve en ETA.

Trenger transittpassasjerer ETA hvis de reiser gjennom Storbritannia?

Fra og med januar 2025 har Storbritannia midlertidig suspendert kravet for transittpassasjerer.

Hvis du er i transitt uten å reise inn i Storbritannia, trenger du derfor ikke ETA. Dette gjelder spesielt hvis du oppholder deg i den internasjonale transitt-sonen. Men hvis du av en eller annen grunn passerer den britiske grensekontrollen, selv om det bare er for en kort stund, er ETA obligatorisk.

Foto av Frederic KöberlUnsplash

Relaterte artikler

Nyhetsbrev

logo

UK ETA Office tilbyr flerspråklig informasjon om innreise til Storbritannia. Det er uavhengig og ikke tilknyttet den britiske regjeringen.


Alle rettigheter forbeholdt. UK ETA OFFICE 2025©